Dlaczego warto kupić garnek żeliwny?

0
579

Naczynia wykonane z żeliwa wyróżniają się wytrzymałością, są trwałe oraz solidne. Jest to doskonała inwestycja na wiele lat, odpowiednio użytkowane zachowają swój pierwotny stan długi czas.


Żeliwo to stop żelaza z węglem i innymi składnikami, takimi jak fosfor, krzem, mangan i wiele innych. Materiał ten jest bardzo trwały i odporny na wszelkie uszkodzenia mechaniczne i korozję. Żeliwo w kuchni to przede wszystkim patelnie i oczywiście garnki. Szeroki wybór tych ostatnich sprawił, że coraz więcej osób staje przed dylematem, jaki garnek żeliwny wybrać. Najbardziej popularnym wyborem są garnki żeliwne emaliowane, które kuszą atrakcyjnym wyglądem i ciekawym designem.
Największą zaletą naczyń żeliwnych jest bardzo dobre przewodzenie ciepła umożliwiające rozgrzanie ich do bardzo wysokich temperatur, co w efekcie znacząco skraca czas przygotowywania potraw, a co najważniejsze poprawia ich walory smakowe czyniąc je bardziej soczystymi i smaczniejszymi. Żeliwne naczynia są przy tym stabilne, więc nie ulegają deformacji ani zniekształceniu nawet po długotrwałym użytkowaniu.

Cechy klasycznych garnków żeliwnych i żeliwnych garnków emaliowanych:

Uniwersalność

W garnkach żeliwnych można smażyć, gotować i dusić potrawy, mogą być używane w piekarniku oraz na wszystkich rodzajach kuchenek, włącznie z indukcyjną.

Trwałość

Garnki wykonane z żeliwa są solidne i trwałe, bez problemu mogą przetrwać bardzo długi okres czasu, wystarczy korzystać z nich w odpowiedni sposób.

Równomierne nagrzewanie

Garnki żeliwne równomiernie się nagrzewają co minimalizuje ryzyko przypalenia potrawy. Po zakończeniu gotowania należy pozostawić garnek do całkowitego ostygnięcia. Nigdy nie wolno gorącego naczynia zalewać zimną wodą.

Bardzo dobre przewodzenie ciepła

Nagrzany garnek żeliwny przez długi czas utrzymuje ciepło, a więc podtrzymuje temperaturę przygotowywanej potrawy. Naczynia z żeliwa zazwyczaj mają grube dno, dzięki któremu danie wolniej stygnie.

Oszczędność

Równomierne nagrzewanie i dobre przewodzenie ciepła garnków żeliwnych przyczynia się do skrócenia czasu obróbki, a więc także do oszczędzania energii.

Powolne rozgrzewanie

Naczynia z żeliwa nie tolerują skoków temperatur, dlatego powinny być nagrzewane stopniowo, rozpoczynając od niskich mocy grzewczych. W przypadku używania maksymalnej mocy żeliwo może nawet popękać.

Garnki żeliwne La Cuisine

Konserwacja garnków żeliwnych

Po zakończeniu gotowania należy pozostawić garnek do całkowitego ostygnięcia. Po umyciu należy dokładnie go osuszyć przed jego przechowywaniem. Aby garnki żeliwne służyły nam jak najdłużej, konieczna jest konserwacja przy pomocy tłuszczu. Następnie nacieramy go jadalnym olejem i podgrzewamy w wysokiej temperaturze do momentu częściowego wchłonięcia w ścianki. Po ostygnięciu wycieramy nadmiar tłuszczu. Czarne plamy, które mogą się na nich pojawić, są oznaką wypłukania tłuszczu konserwującego. Wówczas należy wlać do garnka wodę, zagotować ją, wylać, a następnie osuszyć i zakonserwować po raz kolejny.

Żeliwne garnki nadają się do gotowania, pieczenia, duszenia, a nawet grillowania. Bez problemu można w nich smażyć, również na głębokim tłuszczu, lub piec w piekarniku. Garnki żeliwne nadają się do wszystkich rodzajów kuchenek. Należy przy tym pamiętać, że najlepsze efekty kulinarne uzyskamy podczas używania niskich lub średnich mocy grzewczych. Stosowanie najwyższych mocy kuchenki może przynieść odwrotny skutek, a przygotowana potrawa może się nawet przypalić. Zabronione jest zalewanie gorącego naczynia zimną wodą. Najlepiej odczekać, aż trochę przestygnie i umyć go ręcznie pod strumieniem ciepłej wody. Nie ma potrzeby stosowania środków chemicznych lub twardych metalowych gąbek. Odpada również mycie w zmywarkach. Do ręcznego mycia w zupełności wystarczy ciepła woda i odrobina płynu do naczyń. Po umyciu należy dokładnie osuszyć go przed jego przechowywaniem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here