Czas gotowania jajek na twardo zależy od ich wielkości i temperatury pokojowej. Dla świeżych jajek zaleca się:
- 8–9 minut dla małych (S),
- 9–10 minut dla średnich (M),
- 10–12 minut dla dużych (L) – licząc od momentu zagotowania wody.
Proces gotowania – jak długo gotować jajka?
Pamiętaj, że dłuższy czas gotowania sprawi, że żółtko stanie się mniej smaczne. Aby zatrzymać proces gotowania, po upływie czasu odlej wrzątek i zalej jajka zimną wodą. Dzięki temu unikniesz przegotowania i ułatwisz obieranie.
Jak prawidłowo gotować jajka?
Kluczem do sukcesu jest proces gotowania. Zacznij od włożenia jajka do garnka z zimną wodą (2–3 cm nad jajkami). Dodaj 1–2 łyżek soli, by zmniejszyć ryzyko pękania skorupki. Następnie podgrzewaj wodę, aż delikatnie wrzała – zbyt wysoka moc palnika może prowadzić do rozbicia skorupek. Surowe jajka nie powinny trafiać od razu do wrzącej wody, bo różnica temperatur je uszkodzi. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejsz ogień i pilnuj czasu gotowania. Czas gotowania jajek zależy między innymi od rodzaju płyty grzewczej i garnka, z którego korzystamy.
Jak ugotować jajko na twardo idealnie?
Ugotować jajko na twardo to nie tylko kwestia czasu, ale i techniki. Po procesie gotowania sprawdź, czy białko jest jędrne, a żółtko ścięte. Jeśli jajko obraca się płynnie po stole, jest gotowe. Dla idealnie obranych jajek po schłodzeniu poturlaj je delikatnie, by skorupka popękała. Pamiętaj, że jajka na twardo to źródło białka – możesz je przechowywać w lodówce do 5 dni lub wykorzystać do jajek faszerowanych. Unikaj jednak gorącej wody przy schładzaniu – zimna woda zatrzyma proces ścinania żółtka.
O tym, ile gotować jajko na twardo powinniśmy zadecydować indywidualnie, ale czas gotowania jajek w zakresie od 8 do 12 minut możemy uznać za optymalny. Jajko ugotowane może zostać w dłuższym czasie, gdy zdecydujemy się gotować wiele jajek jednocześnie.