Kawiarki i kafeterki

0
120

Jednym z najpopularniejszych przyrządów do parzenia kawy, który znajduje się w kuchni kawosza jest kawiarka, zwana też: moką, kafetierą, makinetką. Często nazywana również kupresem. Dwuczęściowy czajnik, stawiany na kuchence, dzięki któremu możemy przygotować esencjonalną, pachnącą kawę w kilka minut. Jeśli wybierzecie odpowiedni model i świeżą kawę oraz będziecie się trzymać kilku podstawowych zasad, pozwoli Wam zaparzyć kawę, która zachwyci każdego.


 

Wynalazcą kawiarki moka w latach trzydziestych XX wieku jest Alfonso Bialetti – włoski inżynier, specjalizujący się w obróbce aluminium. Pomimo upływu wielu lat, konstrukcja kawiarki nie zmieniła się, a jej używanie jest codziennością w wielu, nie tylko włoskich domach. Metoda ta jest bardzo popularna we Włoszech, ponieważ napar z kawiarki, dzięki swojej gęstości i intensywnym smaku, przypomina espresso. Włosi, uważają, że klasyczne, włoskie mieszanki podobne do espresso są najlepsze i takie kawy preferują. Kawiarka jednak może także doskonale służyć w połączeniu z innymi, świeżymi kawami.

Materiał z którego wykonuje się kawiarki to zazwyczaj aluminium bądź stal. Oba elementy poddawane są zmianom temperatury oraz mają bezpośredni kontakt z kawą i wodą. Możemy je używać zarówno na płycie gazowej, elektrycznej jak i indukcyjnej. Dostępne są też kawiarki elektryczne, do których nie potrzebujemy palnika. Wybierając kawiarkę, w której użyto komponenty tanich, złej jakości, ryzykujemy nie tylko gorszymi wrażeniami smakowymi, chodzi na przykład o nieprzyjemny metaliczny posmak. Powstaje też ryzyko dla naszego zdrowia, bo do kawy będą uwalniały się niebezpieczne związki, które potem wprowadzimy do swojego organizmu. Kolejnym elementem na który warto zwrócić uwagę jest zawór bezpieczeństwa. W dolnej części kawiarki, tam, gdzie wlewa się wodę, zamontowany jest specjalny wentyl, który pełni ważną funkcję – gdyby woda nie mogłaby się przedostać przez sitko i kawę do górnej części urządzenia, ciśnienie w dolnym zbiorniku zaczyna gwałtownie rosnąć. Zawór ten powinien się otworzyć przy zbyt dużym ciśnieniu, dzięki czemu para będzie mogła uciec, nie wyrządzając szkód. Z tych powodów kawiarka jest urządzeniem na którym nie warto oszczędzać. Inwestycja kilkudziesięciu złotych więcej nie tylko przełoży się na lepszy smak przygotowanej kawy, ale i może uchronić nasze kuchnię, a przede wszystkim zdrowie. Modele z wyższej półki, od sprawdzonych producentów, takich jak La Cafetiere czy Bialetti można kupić w bardzo atrakcyjnych cenach.

Wybierając kawiarkę kieruj się swoimi preferencjami odnośnie wyglądu, dopasowaniem do płyty grzewczej jaką posiadasz oraz rozmiarem odpowiadającym twoim potrzebom. W kawiarce, w zależności od rozmiaru, zaparzymy jedno lub więcej espresso. Dostępne są rozmiary od 1 do 10 tz, czyli od 50 do 500 ml na raz (1 tz = 50 ml). Jeśli więc zależy Ci na małej, aczkolwiek intensywnej w smaku i aromacie filiżance kawy, to najmniejsze rozmiary 1-4 tz będą wystarczające. Jeśli jednak pijesz duże ilości kawy, warto wtedy pomyśleć o rozmiarach od 6 do 10 tz.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here