Wybieramy wagę kuchenną

0
394
wagi-kuchenne

Waga kuchenna to niezbędne narzędzie każdego kucharza. Znacznie prostsze staje się nie tylko korzystanie z przepisów, lecz także ułatwia życie osobom stosującym dietę, kiedy ważna jest możliwość dokładnego odmierzania określonych porcji składników czy posiłków. Na jakie elementy powinniśmy zwrócić uwagę przy wyborze wagi kuchennej? Poniżej przedstawiamy kilka użytecznych rad, dzięki którym wybór wagi stanie się łatwiejszy.


Waga elektroniczna czy mechaniczna?

Powinniśmy zacząć od wyboru rodzaju wagi w zależności od naszych preferencji. Wagi mechaniczne, obecnie mniej popularne charakteryzują się zwykle większymi rozmiarami, na górze wagi zazwyczaj montowana jest miska dzięki której ważenie szczególnie sypkich składników jest bardziej komfortowe i zapobiega wysypywaniu się ich. Pomiary odmierzane przez nią są wykonane z niską dokładnością pomiaru wynoszącą do 20 g. Zaletami są jednak stosunkowo niewielka cena oraz łatwa obsługa. Wagi elektryczne zwykle zasilane bateriami są bardziej kompaktowe, można je schować w każdy zakamarek kuchni, dokładność pomiaru sięga 2 g. Wyniki prezentowane są na wyświetlaczu cyfrowym.

waga-mechaniczna
Waga mechaniczna

Maksymalne obciążenie

Kolejnym parametrem na którym powinniśmy zwrócić uwagę jest maksymalne obciążenie wagi. Musimy odpowiedzieć sobie na pytanie do jakich zastosowań służyła będzie nam kuchenna waga. W przypadku ważenia mięsa, owoców czy warzyw przyda nam się taka obsługująca obciążenie do kilku kilogramów. Jeśli służyć będzie ona nam głównie do przyrządzania posiłków z książek kucharskich i odmierzania wagi poszczególnych składników wystarczy nam taka o mniejszym dopuszczalnym obciążeniu.

Waga z miską czy bez?

Znakomita większość wag mechanicznych posiada wbudowaną misę ułatwiającą wsypywanie składników oraz co za tym idzie wykonywanie pomiarów, najlepiej by była przezroczysta i zawierała w sobie miarkę. Trzeba pamiętać że miska oznacza zwiększenie gabarytów urządzenia. Warto więc zwrócić uwagę na to czy istnieje opcja demontażu misy, pozwoli nam to na oszczędzenie miejsca. Kuchenne wagi elektroniczne zazwyczaj sprzedawane są z płaską powierzchnia, na której kładziemy składniki.

Funkcje wag elektronicznych

Przewagą wag elektronicznych nad ich mechanicznymi konkurentami są dodatkowe opcję pozwalające na ułatwienie i przyśpieszenie procesu ważenia. Oczywistym komfortem jest przelicznik jednostek miary umożliwiających szybkie przełączanie się między jednostkami gram, dekagram, kilogram. Przydatną funkcją wagi jest możliwość odjęcia wagi opakowania bądź pojemnika w którym przechowywany jest nasz produkt. Bardziej skomplikowane wagi kuchenne pozwalają nawet na wyliczenie ile kalorii, bądź wartości odżywczych takich jak węglowodany, tłuszcze i białka znajduję się w mierzonym przez nas produkcie. Opcja ta jest szczególnie przydatna dla osób znajdujących się na diecie dla których ważna jest każda informacja o przygotowywanych posiłkach.


Waga kuchenna powinna znaleźć się w każdej kuchni, przed wyborem warto zapoznać się z naszymi wskazówkami na co należy zwrócić uwagę przy kupnie. Wagi elektryczne wydają się być najlepszym wyborem przez swoje małe rozmiary, dodatkowe funkcje oraz atrakcyjny wygląd pasujący do nowoczesnych kuchni. Wagi mechaniczne mają również swoich zwolenników, klasyczny design oraz wbudowana miska są czynnikami przemawiającymi na korzyść standardowego rozwiązania. Wszystko zależy od preferencji oraz zastosowania ale szeroki wybór pozwoli nam na wybranie wagi która zarówno będzie pełniła praktyczną funkcję jak i będzie dobrze prezentowała się wizualnie w naszej kuchni. Nasz poradnik powinien ułatwić wyszukanie produktu z którego będziemy korzystać przy każdej okazji przyrządzania posiłków zarówno dla siebie jak i dla najbliższych.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here